Köp Kreatin på nätet

Kreatin påverkar din muskelstyrka och muskeltillväxt på ett positivt sätt. Det finns studier som visar att ett extra tillskott av kreatin ökar prestationsförmågan under explosivt, kortvarigt arbete – bland annat kan det ge ökad styrka och förmågan att orka göra fler repetitioner under styrketräning.


Kreatin

Kort om kreatin

Kreatin är en förening som består av aminosyrorna metionin, arginin och glycin. I människokroppen finns den övervägande i muskelvävnad. Vi får i oss kreatin genom kosten – sill, lax och nötkött hör till de bästa källorna – eller genom att använda oss av kosttillskott.

ATP

I kroppen används kreatin vid produktion av ATP (adenosintrifosfat). ATP behövs för cellulära metaboliska processer. Ju mer ATP kroppen har och kan producera, ju fler processer kan den köra, vilket resulterar i bättre uteffekt, mer energi etcetera. Det är därför som preparatet är så populärt bland idrottare. Kreatin ökar styrka och kraft, vilket leder till att du kan lägga på några extra kilo eller orkar köra några extra repetitioner.

Kreatin i musklerna

En stor fördel för idrottare när det gäller kreatintillskott är de ökade nivåerna av kreatin i muskeln. Kroppen skapar runt ett gram kreatin om dagen, och äter vi en blandad kost får vi i runda slängar i oss ytterligare ett gram. Om vi väljer att få i oss ytterligare 1-20 gram från kosttillskott kommer nivåerna av kreatin i musklerna att öka.

En stor del av kroppens lagrade kreatin finns i muskelvävnad. Två tredjedelar av det kreatin som finns i musklerna lagras som fosfokreatin och resterande lagras som fritt kreatin. Fosfokreatinet används vid produktionen och återsyntesen av ATP och i två av kroppens energisystem – laktatsystemet och fosfokreatinsystemet. Det senare används i mycket korta, intensiva rörelser som varar några sekunder. Det är därför kreatintillskott är så tilltalande för idrottare – särskilt de som tävlar eller tränar med vikter eller sprintar.

Kreatin ökar uteffekten

Bevisen är tydliga, kreatintillskott ökar uteffekten. Detta stämmer både för otränade idrottsman och elitidrottare. En meta-analys studie, alltså en granskning av befintliga studier drog slutsatsen att både styrkan och kraften ökar genom användadet av kreatinmonohydrat.

Kreatin ökar den anaeroba kapaciteten

De som tränar CrossFit, sprint eller någon annan högintensiv träning kommer att märka positiva resultat vid användandet av kreatintillskott.

Tränar du exempelvis kortdistans-sprint arbetar kroppen anaerobt, i de situationerna hämtar kroppen sin energi från ATP och kreatinfosfat.

Kreatintillskott återställer snabbt kroppens ATP-nivåer, vilket gör att musklerna kan prestera bättre och återhämta sig snabbare under anaerob träning. Resultatet av detta leder i sin tur till större muskel- och styrkeökningar.

Att ha en bra anaerob kapacitet kan vara väldigt viktigt i många idrotter. I exempelvis ishockey och fotboll ör det sällan en nackdel att orka hålla ett högre tempo än motståndaren.

Kreatin Ökar Styrkan

Forskarna är tämligen överens om att kreatin i kombination med träning ökar din styrka och prestationsförmåga.

En studie från Bloomsburg University visade att de som använde sig av kreatintillskott ökade sina resultat i bänkpress med mellan 3-45%. Forskarna drog slutsatsen att ”…det finns således betydande bevis för att kreatintillskott under motståndsträning är effektivare för att öka muskelstyrkan och tyngdlyftens prestanda än motståndsträning ensam, även om svaret är mycket varierande.”

I en studie publicerad i Turkish Journal of Sport and Exercise där deltagarna testades i tunga övningar som bänkpress och benböj blir resultatet detsamma – Kreatintillskott ökade både muskelstyrkan och muskeluthålligheten.

Detta var bara ett par exempel… Forskningsrapporter och studier i ämnet finns det gott om och bevisen är tydliga – Kreatin ökar styrkan.

Kreatin och muskelmassa

Gör man en kortfattad sammanfattning från en mängd olika studier i ämnet kan man komma fram till följande. Kreatin kan inte direkt öka din muskelmassa. Däremot ökar kreatintillskott din styrka och prestationsförmåga, vilket innebär att man kan träna hårdare och i sin tur indirekt öka muskelmassan.

Kreatin Monohydrat

Klassikern inom kreatintillskott är Kreatin Monohydrat. Kreatin Monohydrat hjälper dig att prestera maximalt vid fysiskt explosiva moment som styrketräning och sprint. Produkter med Kreatin Monohydrat ger ofta upphov till en snabb viktuppgång på grund av en ökad vätskeinlagring i musklerna. Den ökade vätskemängden ger dig en bättre uthållighet och ett extra tryck i musklerna under träning!

Snabbverkande kreatin

Kre-Alkalyn och Kreatin Ethyl är exempel på snabbverkande kreatin. Det snabbverkade kreatinet intas direkt innan träning för att få ut full effekt och maximera styrka och explosivitet. Till skillnad från Kreatin Monohydrat binder det snabbverkande kreatinet inte vätska – vilket är fördelaktigt för dig som vill undvika viktuppgång.

Blandade kreatinformer

Kreatinblandningar kallas de produkter som innehåller flera olika kreatinformer. De olika kreatinformerna kompletterar varandra med sina unika egenskaper och deras samverkan bidrar till maximal styrka och prestation.

Bör man komplettera med Kreatin

Ja, det finns en rad olika fördelar, inte bara ur ren träningssynpunkt. Kreatinet ökar bland annat styrka, kraft och immunförsvar. Det minskar även behovet av sömn, skyddar hjärnan och levern mot toxiner och kroppen mot värmestress. Andra positiva egenskaper är att det hjälper mot muskelavfall och har en antioxidant effekt…

Fördelarna med att få i sig ordentligt med kreatin är enorma, det är även förhållandevis billigt och biverkningarna är nästan obefintliga.