Köp Vegantillskott på nätet

Veganska måltidsersättare, protein från vegetabiliska källor samt vitaminer och kosttillskott för veganer och vegetarianers speciella behov av näring.


Kosttillskott för veganer och vegetarianer

Komplettera med kosttillskott

Idag är det många som väljer bort kött och annan mat från djurriket. Det kan bero på allt från etiska- och miljöskäl till omtanke om djurs välmående. Det finns många bra och hälsosamma livsmedel som kommer från växtriket – men trots det kan det vara svårt att enbart via kosten ersätta alla nödvändiga näriningsämnen som man får i sig när man förtär animaliska livsmedel. För att vara säker på att man får i sig tillräckligt med näring kan det i många fall vara bra att komplettera med kosttillskott. Vilka ämnen du bör komplettera med beror till viss del på vilken typ av vegetarian eller vegan du är. Behovet skiljer sig åt om du är lakto-vegetarian som äter mjölkprodukter, ovo-vegetarian som äter ägg, pescetarian som äter fisk och skaldjur eller är vegan som inte äter några animaliska livsmedel.

Veganskt protein

Protein är som de flesta vet nödvändigt att få i sig i tillräckliga mängder – speciellt om man tränar eller utsätter kroppen för fysisk aktivitet. Nu mer finns det ett ganska brett utbud av proteintillskott som härstammar från växtriket. Soja-, ärt- och hampaprotein är exempel på detta.

Fetter

Att få i sig rätt sorts fett, i lagom mängd, är viktigt för att kroppen ska må bra. Då är det kanske framför allt intaget av de fleromättade fettsyrorna i Omega-3 man bör tänka på. Då en vegetarisk kosten inte regel inte innehåller fisk kan intaget av omega-3 bli lågt. Som vegetarian kan man dock få i sig Omega-3 via livsmedel som valnötter och rapsolja samt kosttillskott innehållande linfröolja och algolja.

Vitamin D

Solljus av rätt våglängd är den bästa källan till D-vitamin. Då vi nordbor har brist på soljus under stora delar av året måste vi få i oss d-vitamin via maten. Det är dock ont om vitamin D i vegetarisk mat, så det kan vara en bra idé att komplettera sin kost med ett vitamintillskott eller dricka berikade drycker . Det finns exempelvis soja-, havredryck och risdryck som berikas med D-vitamin. Det finns två olika sorters D-vitain som används i kosttillskott och berikning – D3 och D2. Då D3 allt som oftast har sitt ursprung i ullfett bör man som vegan vara observant på att den D3-vitamin man köper är vegetabilisk. Den andra formen av vitaminen – D2 – tillverkas av jäst. Så den kan vara ett bra alterntiv om man undviker alla animaliska livsmedel.

Vitamin B12

B12 behövs bland annat för att nervsystemet och blodet ska fungera som det är tänkt. Vitamin B12 finns dock så gott som bara i animaliska livsmedel. Veganer bör därför fundera på att komplettera sina vanliga kost med kosttillskott.

Mineraler

Det finns flera olika mineraler som veganer löper stor risk att få brist på. Exempel på det är zink och järn som det finns gott om i animaliska livsmedel. Jod och selen är två andra – dessa riskerar de som inte äter fisk att få brist på.