Köp Hantlar & Skivstänger på nätet

Hantlar och skivstänger för nybörjare och elitatleter. Här hittar du utrustning till både hemmagym och den professionella träningslokalen.


Fria vikter, Hantlar och skivstänger

Det finns många fördelar med friviktsträning

Att använda fria vikter som exempelvis hantlar och skivstänger i sin träning har många fördelar om man jämför mot gymmets alla maskiner. En av dem är att fler muskler blir involverade i en övning med exempelvis en skivstång än i gymmaskinen som ofta är optimerad för att isolera en eller ett par specifika muskler.

Tränar du med fria vikter, är som sagt vikten fri. Den kan röra sig i alla tänkbara riktningar. …Och den kommer att göra det, i alla fall tills den dagen du är tillräckligt stabil för att lyfta vikten på ett korrekt och effektivt sätt. När du lyfter den fria vikten med en skivstång eller hantel kommer mängder små och stora muskler i kroppen jobba för att stabilisera vikten. Det är ofta en omedveten process med små rörelser som kommer utveckla din stabiliserande styrka och öka din kontroll. Framförallt tränas bålen i större utsträckning vid friviktsträning.

Din hantel- och skivstångsträning kommer även märkas av i vardagen. Matkassar, möbler och kartonger är inte låsta i en fast bana när du lyfter och släpar runt på dem hemma. Om du tränat ordentligt med fria vikter har du byggt upp en styrka som gör det enklare att bära och klara av den typen av belastning. Du kommer att märka att den typen av vardagslyft blir enklare och risken att skada sig för att man lyfter och belastar kroppen fel minskar.

En annan fördel vi inte ska glömma bort är att en skivstång, ett par hantlar och några viktskivor inte tar så stor plats. I de allra flesta fall är det träningsredskap som man kan ha hemma och lägga under sängen när de inte används. Hantlar och en skivstång är egentligen det enda som är ett måste när du börjar utveckla ditt hemmagym. Med endast dessa två redskap kan du träna hela kroppen. Det finns mängder av effektiva bas- och isolationsövningar som är väldigt effektiva. Glöm inte bort att Arnold och de flesta andra klassiska atleter byggde sina mäktiga kroppar under en tid då fria vikter dominerade på gymmen.