Köp Omega-3 & Fettsyror på nätet

Här hittar du kvalitativa fettsyror och fiskoljor. Vissa fettsyror är essentiella, de tillverkas alltså inte i kroppen på egen hand utan behöver tillföras i den dagliga kosten eller genom kosttillskott. Omega-3 är ett exempel på en essentiell fettsyra som är mycket nyttig för kroppen.


Omega 3, fettsyror & fiskolja

Omega-3 – Essentiell fettsyra

Omega-3 är kanske den mest kända av de nyttiga, fleromättade essentiella fettsyrorna. Kroppen kan inte på egen hand skapa Omega-3 utan vi måste se till att få i oss det via kosten. Ett regelbundet Omega-3 intag är viktigt för god hälsa. Omega-3 fettsyror finns både i fisk och i växtriket, men kroppen har lättare att tillgodogöra sig den animaliska varianten – det är därför att majoriteten av de omega-3-tillskott som finns består av fiskolja. En vanlig rekommendation är att äta makrill, sill, sardiner eller annan fet fisk två till tre gånger i veckan för att få i sig det dagliga behovet av fettsyrorna. Är man inte så förtjust i fisk bör man komplettera sin kost med tillskott innehållande naturlig fiskolja.

DHA och EPA

Fiskoljan i Omega-3 innehåller både DHA (docosahexaenoic acid) och EPA (eicosapentaenoic acid) kan har flera positiva hälsoeffekter. Vid rätt dosering bidrar EPA och DHA till att bibehålla hjärtats normala funktion. DHA bidrar till att bibehålla hjärnans och synens normala funktion. DHA i kombination med EPA hjälper dig att behålla normala triglyceridnivåer i blodet.

ALA

Alfa-liponsyra (ALA) kan omvandlas till EPA och DHA, även om processen inte är särskilt effektiv. ALA används huvudsakligen av kroppen som energi.

Positiva hälsoeffekter

Undersökningar har visat att fettsyrorna i omega-3 bland annat kan

– Ge lägre blodtryck
– Minska triglycerider
– Bromsa utvecklingen av plack i artärerna
– Minska risken för onormal hjärtrytm
– Minska sannolikheten för hjärtinfarkt och stroke
– Minska risken för plötslig hjärtdöd hos personer med hjärtsjukdom

Vilka fiskar?

Vill du få i dig den rekommenderade dosen av omega-3 via kosten – då är det lax, makrill, sill, sardiner, öring och tonfisk som du bör äta. De innehåller höga nivåer av omega-3-fettsyror.

Omega-3 för veganer

De klassiska källorna för Omega-3 från växtriket är linfrön, rapsolja, gröna bladväxter och valnötter. Fler och fler personer börjar dock upptäcka alger. Det är ett bra växtbaserat alternativ till fiskolja och den den enda vegetabiliska källan till de viktiga fettsyrorna EPA och DHA.

Hur mycket Omega-3 är säkert?

Enligt AHA – The American Heart Association – så anses det säkert att äta upp till 3 gram fiskolja i kosttillskottsform. Att ta mer än 3 gram fiskolja dagligen kan öka risken för blödning.

Omega-6

Omega-6 är också essentiella fettsyror. Omega-6 är en viktig energikälla för kroppen. Den västerländska kosten innehåller dock generellt mer Omega-6 än nödvändigt, så det är sällsynt att extra tillskott behövs.

Det rekommenderade förhållandet mellan omega-6 och omega-3-fetter vi bör få i oss är är 4:1 – men med vår västerländska kost är det dock mer vanligt att vi får i oss någonstans mellan 10:1 och 50:1.

Omega-9

Omega-9 är inte en fiskolja, men den finns tillgänglig i måna oljekomplex. Det är en enkelomättad fettsyra och kategoriseras därför som en ohälsosam olja. Naturligt hittar du fettsyran Omega-9 i avokado och oliver.

Omega-9 är bra för cirkulation och kolesterolbalans.