Köp Vitaminer & Mineraler på nätet

Vitaminer och mineraler är livsnödvändiga och behövs för att bibehålla kroppens normala funktioner. De flesta av dem får du i dig via kosten om du äter sunt och varierat. I vissa fall då du exempelvis tränar hårt, är gravid eller äter vegetariskt kan det vara bra och nödvändigt att komplettera din kost med extra tillskott.


Vitaminer och mineraler

Vitamin A

Vitamin A, även känt som retinol, har flera viktiga funktioner. Vitamin A hjälper immunförsvaret att fungera som det ska, det är bra för mörkerseendet och håller huden och slemhinnorna i bland annat näsan friska.

B-vitaminer och folsyra

Det finns många olika typer av vitamin B – Dessa inkluderar Tiamin (B1), Riboflavin (B2) Niacin (B3), Pantotensyra (B5), viatmin B6, Biotin (B7), folat och folsyra samt vitamin B12.

Vitamin B1 bryter ner och frigör energi från mat och håller ditt nervsystem friskt.

Vitamin B2 håller din hud, dina ögon och ditt nervssystem friskt. Det hjälper även till att frigöra energi från mat.

Vitamin B3 frigör energi från de livsmedel vi äter. Det bidrar även till att hålla nervsystemet och huden friskt.

Vitamin B5 har flera funktioner. Bland annat hjälper Pantotensyra till att frigöra energi från mat.

Vitamin B6 låter låt kroppen använda och lagra energi från protein och kolhydrater i mat. Din kropp behöver även vitamin B6 för att kunna skapa hemaglobin – ämnet i de röda blodkropparna som bär syret runt kroppen.

Vitamin B7 behövs i mycket små mängder för att hjälpa kroppen att bryta ner fett.

Folat är ett B-vitamin som finns i många livsmedel. Den konstgjorda formen av folat kallas folsyra. Folat hjäper kroppen att bilda friska röda blodkroppar och minska risken för centrala neuralrörsdefekter, såsom ryggmärgsbråck, hos ofödda barn. Brist på folat kan leda till folatbristanemi.

Vitamin B12 frigör energi från mat. Vitamin B12 har även ett nära samarbete med folat eller folsyra för att skapa röda blodkroppar och för att hjälpa järnupptagning att fungera bättre i kroppen.

Vitamin C

Vitamin C, även känd som askorbinsyra, har flera viktiga funktioner i kroppen. C-vitamin hjälper till att skydda kroppens celler och att hålla dem friska. Det hjälper även till med att upprätthålla en frisk hud samt friska blodkärl och ben. Vitamin C har också en positiv inverkan på sårläkning.

Brist på C-vitamin kan leda till skörbjugg. Milda brister kan hos personer med dåliga eller mycket begränsade kostvanor.

Vitamin D

D-Vitamin hjälper till att reglera mängden kalcium och fosfat i kroppen. Dessa näringsämnen behövs för att hålla ben, tänder och muskler friska.

Från april till september bör de flesta personer få i sig tillräckligt med D-vitamin från solen. Kroppen skapar nämligen D-vitamin från direkt solljus på huden när den är utomhus. Under de mörkare månaderna kan dock tillskott behövas då D-vitamin finns i ett relativt begränsat matutbud. D-vitamin finns dock i exempelvis fet fisk, rött kött, lever och äggulor.

Brist på vitamin D kan leda till bendeformiteter som rickets hos barn och bensmärta orsakad av ett tillstånd som kallas osteomalaki hos vuxna.

Vitamin E

Vitamin E hjälper till att upprätthålla frisk hud och ögon och stärka kroppens naturliga försvar mot sjukdom och infektion (immunsystemet).

Vitamin K

Vitamin K behövs för blodkoaguleringen, vilket innebär att det hjälper sår att läka ordentligt. Det finns också rön som tyder på på att vitamin K kan hjälpa till att hålla benen friska.

Jod

Jod är ett viktigt ämne för att din sköldkörtel ska må bra. Det behövs för att hålla dina celler friska och för att din ämnesomsättningen ska fungera.

Järn

Järn är ett viktigt ämne för kroppen då de är med och skapar de röda blodkropparna som transporterar runt syre i kroppen.