Leder & muskelvärk

Styrketräning samt andra idrotter och aktiviteter med höga fysiska påfrestningar kan leda till värk och slitage i muskler och leder. Här har vi samlat krämer och preparat som förebygger och lindrar vid led- och muskelvärk.


Kollagen med mer med positiva egenskaper för leder och muskler.

Kort om kollagen

Kollagen är ett fiberprotein som utgör en tredjedel av allt protein hos däggdjur. Proteinet finns även i andra flercelliga djur. Kollagen finns framför allt i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Vanligt kollagen bildar fiberstrukturer som ger struktur, stadga och är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter. Precis som andra proteiner består kollagen av aminosyror varav följande förekommer ofta: prolin, glycin, glutaminsyra, alanin och arginin.

Vad är kollagen

Om man bortser från vatten så är kollagen den mest förekommande substansen i vår kropp. Kollagen bygger bland annat upp hud, ben och senor. Det finns minst 16 olika typer av kollagen i kroppens olika delar, de har alla olika mängd och sammansättningar av aminosyror. De mest kända är typ 1, 2 och 3. Kollagen 1 och 3 är vanligt förekommande i muskler, hud och ben och står för ca 90% av allt kollagen i kroppen. Kollagen typ 2 återfinns i leder och brosk.

Kollagenets funktion

Av kroppens proteiner är ungefär en tredjedel fiberproteinet Kollagen – det finns i all vår bindvävsstruktur. I lederna ger kollagenet en böj- och dragfasthet till skelettet och i bindväven ger det skydd och stöd mot yttre belastning och stress.

Kroppen producerar och bryter ner kollagen

Med hjälp av kroppens egen tillgång till aminosyror producerar den själv fiberproteinet kollagen. Samtidigt sker dock även en ständig nedbrytning av proteinet som en mycket motstridig kraft. Som små barn har vi full tillgång till kollagen. Den egna produktionen sjunker dock i takt med att vi blir äldre, samtidigt som nedbrytningen fortsätter i oförändrad takt – det leder till att vi får en tunnare hud med mer framträdande rynkor och linjer.

Kollagen som kosttillskott

Ett tillskott av kollagen är vanligt hos personer som vill ta hand om sitt hår och sin hud samt hos de som känner av försvagade leder eller utsätter lederna för slitage genom hård träning.

Kollagen förekommer både som enskilda kosttillskott och som ingrediens i tillskott som innehåller flera näringsämnen. Tillskott med kollagen finns från både vegetabiliska och animaliska källor i flytande, tablett- eller pulverform.

Liniment

Liniment är ett medel, vanligtvis i form av salva, som appliceras på och masseras in i huden för att lindra muskelvärk och liknande. Liniment mjukar upp muskelvävnad och ger en värmande känsla.

Svavel

Svavel är en livsviktig mineral som har positiva egenskaper på leder, bindväv och brosk. Upprätthållande av svavelnivån inverkar starkt på vårt allmäntillstånd. Svavelföreningar som exempelvis MSM (Metylsulfonylmetan) påverkar vår kollagenbildning. Kollagen är, som vi tidigare nämnt, den sammanhållande substansen i bindväv och brosk som finns i våra leder. Genom att förse kroppen med svavel kan man bibehålla sunda och friska leder.